Qi, Yin-Yang en Vijf Elementen

Qi, Yin en Yang en de Vijf Elementen 

 

Qi betekent ‘verfijnde energie’ en is de basis van alles wat zich in het universum bevindt. Ook gedachten zijn manifestaties van Qi. Als ze vrijuit in het lichaam stroomt, is een mens gezond. Als Qi stagneert, kan ziekte ontstaan.

Yin en Yang zijn tegengesteld aan elkaar en tegelijkertijd onscheidbaar. Dit komt prachtig naar voren in het Tai Chi symbool. In Yin is de kiem aanwezig van Yang en omgekeerd. Yin en Yang gaan continu in elkaar over, zoals dag en nacht. Als Yin en Yang in balans zijn, heb je een goede slaap en ontwaak je met hernieuwde energie om de dag te omarmen.

Vijf Elementen zijn te onderscheiden in de kosmos als de vijf Fasen: Lente, Zomer, Nazomer, Herfst en Winter. Op aarde vertalen we deze Fasen naar de Vijf Elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Ze komen overeen met de organen Lever, Hart, Milt, Longen en Nieren en zijn van elkaar afhankelijk om goed te functioneren.

 

Acupunctuurkliniek Ping Shu Yuan is gevestigd in Den Haag en goed bereikbaar vanuit Den Haag, Rijswijk, Voorburg, Pijnacker, Nootdorp, Leidschendam, Leiden, Monster, Gouda en Woerden. Een goede keus als het gaat om Acupunctuur, Klassieke Chinese Geneeskunde, meridianen, Qi Gong, Yoga, Meditatie, Mindfulness, Cupping, Moxa, Dieet, Coaching, Lifestyle, Balans, Rugpijn, weerstand, vitaliteit, frozen shoulder, reuma, golfelleboog, tenniselleboog, artrose, menopauze, auto-immuunziekten, prikkelbare darm, hooikoorts, allergie, constipatie, hoge bloeddruk, cholesterol, disbalans, blaasontsteking, emoties en candida.