Op zoek naar gezondheid

In onze praktijk krijgen we vaak de vraag wat nou precies Traditionele Chinese Geneeskunde inhoudt en wat zij kan betekenen voor onze gezondheid. In onze blogs gaan we hier dieper op in en verkennen we vanuit Chinees perspectief de mogelijkheden om onze gezondheid te verbeteren.

In onderzoeken naar geluk staat gezondheid vaak met stip bovenaan. We willen gezond zijn en doen er alles aan om onszelf ‘goed’ te voelen. Onze keuken staan vol vitaminepraparaten en ‘healthy foods’. We houden ons aan diëten en kuren, we zijn massaal aan het joggen, gaan naar de fitness en vliegen de hele wereld over om ‘bij te komen’. Intussen vertellen apps ons nauwkeurig hoe het er met ons voorstaat. Heb ik goed geslapen? Geen idee, even checken op de slaapapp.

Veel van onze pogingen voor een goede gezondheid lijken op waar het Chinese gezegde ‘Bei Dao Er Chi’, op wijst: ‘Rennen in de tegenovergestelde richting’. Je kunt het ook zo vertalen dat we van onszelf vandaan rennen, terwijl de basis van onze gezondheid misschien meer te vinden is in de intieme relatie met jezelf. Jezelf kennen betekent heel eenvoudig dat je in contact staat met je organen, met de energiestromen in je lichaam, je emoties voelt en bovenal dat je de tijd neemt om aandacht te besteden aan je ziel. We zijn meer dan ons fysieke lichaam, ook al doet de medische wetenschap ons het tegenovergestelde geloven. In de Westerse visie is het logisch om het menselijk lichaam te vergelijken met een auto. Als er een onderdeel kapot is, vervang je dat. En als je pijn hebt, neem je een pijnstiller.

Hemel – Aarde – Mens
De Chinese kijk is minder materialistisch en meer integraal. De Mens is een eenheid die leeft tussen Hemel en Aarde wat betekent dat invloeden om ons heen ons diepgaand beïnvloeden, denk aan het weer en het klimaat. En de Mens zelf heeft behalve een fysieke basis – zijn lichaam – nog twee centra: een emotionele en een spirituele kern. In het Chinees heten deze drie: Jing-Qi-Shen. Vrij vertaald zijn het ‘drie schatten’, waarbij je Jing kunt zien als het fysieke (Aarde), Qi stellen we gelijk aan emoties (Mens) en Shen met de spirit (Hemel). Zo zie je dat in het Chinese denken de eenheid van  Hemel – Aarde – Mens zowel terugkomt in het groot – in het universum – als in het klein. 

Een harmonieuze samenwerking van de drie schatten is de belangrijkste voorwaarde voor gezondheid. Want wie in harmonie is met zichzelf en zijn omgeving, voelt zich emotioneel ook vaak gelukkig. En dat geluk uit zich vanzelf in fysiek welzijn. En zelfs als iemand lijdt onder een fysieke aandoening kan een gezonde geest ervoor zorgen dat die mens toch gelukkig is. Daarom richt de Chinese geneeskunde zich behalve op het bestrijden van pijn ook altijd op de geest en de emoties van de patiënt.

De analogie met de Chinese Muur kun je goed gebruiken voor hoe je naar gezondheid kunt kijken. In dat opzicht verschilt Traditionele Chinese Geneeskunde niet veel van de Westerse geneeskunde. Beiden gaan ervan uit dat een goede weerstand de beste bescherming biedt tegen virussen en andere ziekteverwekkers. Covid laat niet voor niets wereldwijd enorme sporen na juist bij hen die een zwakke weerstand hebben.

De echte Chinese Muur werd ooit gebouwd om barbaren buiten te houden. Zo is het is ook met je eigen Chinese Muur. Op het moment dat je emotioneel of spiritueel uit balans raakt en deze disbalans blijft lange tijd aanhouden, loop je kans op een verzwakte verdediging waardoor ziekteverwekkers de kans krijgen binnen te dringen.